Mitä?
TRIP on Purjehduksenopettajat ry:n (PORY) auktorisoima purjehduskoulu ja järjestämme vuosittain Purjehtija- ja Saaristopäällikkökursseja PORY:n koulutusjärjestelmän mukaisesti. Kurssien sisältö perustuu PORY:n laatukäsikirjaan. Kurssien käytännön toteutuksesta vastaavat PORY:n auktorisoimat purjehduksenopettajat ja -ohjaajat yhdessä apuopettajien kanssa.Purjehtijakurssi (FIN+ENG)
Purjehtijakurssi on tarkoitettu aloittelijoille ja tavoitteena on saavuttaa kurssin aikana taidot, joiden avulla kykenee toimimaan miehistön jäsenenä purjeveneellä.Purjehtijakurssilla opetellaan merimiestaitoja, purjehdusta ja veneenkäsittelyä. Kurssilla ei vaadita aikaisempaa tietämystä tai osaamista purjehduksesta ja navigoinnista.
Syksyn 2023 Purjehtijakurssit järjestetään elo-syyskuussa viikkojen 34-37 aikana. Teoriaosuus pidetään 21.8., 23.8. ja 4.9. ja käytännön osuus viikkojen 36-37 aikana. Käytännön osuuden purjehduksien ajankohta painottuu viikon 37 viikonloppuun, ainoastaan arki-illan kurssipäivän ajankohta muuttuu.
Purjehtijakurssia järjestetään myös englanniksi opettajien saatavuuden ja jäsenien kiinnostuksen perusteella. Englanniksi järjestettävään Purjehtijakurssiin (Sailing Crew course) pääset tutustumaan täällä.
Lisätietoa Purjehtijakurssin aihesisällöstä löydät PORY:n nettisivuilta.
llmoittautuminen syksyn 2023 kursseille avautuu 20.6. kello 20.00.
Tarkemmat kurssiaikataulut ja ilmoittautumislomake löytyy tästä linkistä.
Saaristopäällikkökurssi (FIN)
Saaristopäällikkökurssi on tarkoitettu jo kokeneemmille ja tavoitteena on, että osaa toimia kurssin jälkeen purjeveneen kipparina tutuilla vesillä päiväsaikaan. Saaristopäällikkökurssilla perehdytään lähtö- ja paluuvalmisteluihin satamassa, veneen ajamiseen moottorilla ja purjeilla, kiinnittämiseen, kipparoinnin perusteisiin, navigointiin, reittisuunnitteluun ja turvallisuusasioihin. Esitietovaatimuksena kurssille on hyväksytysti suoritettu Navigointi 1 – tai vastaavantasoinen tutkinto sekä vähintään 100 purjehdittua merimailia miehistön jäsenenä. Aiempaa kipparointikokemusta ei edellytetä. Vuoden 2023 Saaristopäällikkökurssit on pidetty. Lisätietoa Saaristopäällikkökurssin aihesisällöstä löydät PORY:n nettisivuilta. Ilmoittautuminen touko-kesäkuun Saaristopäällikkökurssille on sulkeutunut.Milloin, missä ja miten?
Purjehduskursseja järjestetään pääsääntöisesti loppukeväästä/alkukesästä toukokuuhun painottuen sekä mahdollisuuksien mukaan myös syksyisin.Purjehtija- ja Saaristopäällikkökurssit sisältävät molemmat 32 tuntia opetusta, johon sisältyy maissa järjestettävä teoriaosuus (yht. 8h opetusta) ja köliveneillämme pidettävä käytännön osuus (yht. 24h opetusta). Teoriaosuudet järjestetään lähtökohtaisesti Otaniemessä kahtena tai kolmena iltana ja/tai etätoteutuksena. Luennot pidetään luonnollisesti erisisältöisille kursseille erikseen, mutta ovat kuitenkin kunkin kurssitason ryhmille yhteisiä.
Kukin kurssilainen kuuluu yhteen 3–4 henkilön ryhmään, joita on ainakin kaikilla suomeksi pidettävillä kursseilla useampia. Ryhmillä ei ole teoriaosuuden kannalta merkitystä, kuten yllä todetaan, mutta käytännön osuuden totetutus perustuu ryhmäjakoon. Purjehdusopetuksen ajankohta ja käytettävä vene määräytyy ryhmäkohtaisesti. Yhden ryhmän purjehdukset järjestetään tiivisti, yleensä yhden viikon aikana. Opetus toteutetaan TRIP:in köliveneillä, FirsTripillä, GinTripillä ja ElecTripillä, joiden kotisatama on Ruoholahdessa.
Käytännön osuuden toteutus vaihtelee ryhmittäin ja sisältää opetusta pääsääntöisesti joko arki-iltaisin tai viikonloppuisin. Purjehduksia on aikaisemmin toteutettu esimerkiksi kokonaan arki-iltaisin (6 x 4h = 24h), arki-iltojen ja viikonloppupäivien yhdistelmänä (2 x 4h + 2 x 8h = 24h) ja arki-iltojen ja yön yli kestävän retkipurjehduksen yhdistelmänä (2 x 4h + 2 x 8h = 24h). Viikonloppuisin voidaan pitää opetusta joko niin, että palataan yöksi maihin tai toisaalta yön yli kestävänä retkipurjehduksena. Retkimuotoinen purjehdus voi olla 2–4 päivää pitkä ja sisältää 1–3 yöpymistä. Neljän päivän purjehdukset kolmine yöpymisineen eivät ole kovin yleisiä, mutta tänä vuonna 2023 helatorstai mahdollistaa tällaisen pidemmän purjehduksen. Opetus jakaantuu retkikurssien päiville tilanteen mukaaan.
Purjehdukset alkavat ja päättyvät lopulta Ruoholahden venesatamaan. Kaikki purjehdukset kestävät todellisuudessa yli neljä tai kahdeksan tuntia, sillä edellä mainitut ovat vain itse opetukseen kuluvia aikoja. Aikaa kuluu myös veneen valmisteluun ennen lähtöä sekä loppusiivoukseen ja muihin lopputoimenpiteisiin purjehduksen päätteeksi. Myös turvallisuusasioiden ja muun ohjeistuksen läpikäynti alussa ja purjehduksen yhteenveto lopussa vievät oman aikansa. Luonnollisesti purjehduspäivän keli on myös mukana vaikuttamassa aikatauluun.
Arkisin tapahtuvilla iltapurjehduksilla (opetusta 4h) ja viikonlopun päiväpurjehduksilla (opetusta 8h) opetellaan purjehdustaitoja lähivesillä Espoossa ja/tai Helsingissä. Arki-iltasin ja viikonloppuisin pidettävillä kotisatamaan päättyvillä purjehduksilla ei välttämättä ole mahdollisuutta rantautua uuteen paikkaan opetukseen kuuluvien rantautumisharjoitusten lisäksi. Retkipurjehduksilla taas rantaudutaan saaristoon 1–3 yöksi, mikä mahdollistaa uusiin paikkoihin tutustumisen sekä kenties saunomisenkin. Kaikille on nukkumapaikat veneessä, minkä lisäksi nukkua voi myös saaressa, esimerkiksi riippumatossa. Kohde tai kohteet riippuvat kipparista, ajasta ja sääolosuhteista.
Lyhyen kestonsa vuoksi iltapurjehdukseen ei kuulu lämmintä ateriaa, mutta osallistujille on yleensä varattu pientä evästä. Viikonloppuisin järjestettäviin purjehduksiin kuuluu tyypillisesti joko lounas tai aamupala, lounas ja päivällinen. Ruokailujen sisältö ja määrä tarkentuu kuitenkin ryhmä- ja tilannekohtaisesti. Omia herkkuja ja eväitä kannattaa joka tapauksessa varata mukaan. Ateriat valmistetaan veneillä, joten pidempiin purjehduksiin sisältyy myös kokkausta veneen keittiössä.
Purjehtija- ja Saaristopäällikkökursseihin ei sisälly tutkintosuoritusta. Kerhon veneillä on aikaisemmin järjestetty Saaristo- ja Rannikkopäällikkötutkintoja tutkinnonsuorittajan itse järjestämänä. Pyydettäessä kurssin kouluttaja voi tehdä merkintöjä PORY:n Suoritus- ja lokikirjaan, joka on tilattavissa ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssin käymisestä ei jaeta erillistä todistusta.
Miksi?
- Saat kokemusta ja varmuutta merellä liikkumiseen asiantuntevien ja auktorisoitujen Trippiläisten johdolla turvallisesti.
- Kurssit ovat hyvä keino päästä käyttämään esimerkiksi navigointikursseilla opittuja tietoja ja taitoja käytännössä.
- Saaristopäällikkökurssilla opetellaan kipparointitaitoja, joista voi olla hyötyä myös veneilyharrastuksen ulkopuolella.
- Pääset varmasti nauttimaan luontoelämyksistä sekä todennäköisesti näkemään ja kokemaan uusia paikkoja ja satamia.
- Käymällä Saaristopäällikkökurssin saat hyvät eväät suorittaa halutessasi myös TRIP:in Kipparikoe tai Saaristopäällikkötutkinto, jonka voit järjestää itsenäisesti TRIP:in veneellä tai suorittaa jonkin muun toimijan kautta.
- Saaristopäällikkökurssin jälkeen voit osallistua TRIP:in ulkopuolella rannikkopäällikkökurssille ja -tutkintoon tai järjestää itsenäisesti tutkinnon TRIP:in veneellä. Rannikkopäällikkötutkinto on yksi vaatimuksista päästä Tripin kapteeniksi rannikkopursi FirstTripille.
- Saaristopäällikkötutkinto tai Rannikkopäällikkökurssi hyväksytään Traficomilla riittäväksi käytännön osaamiseksi haettaessa Kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa.