Opiskelijan oma purjehdusseura
 
TRIP - Teekkaripurjehtijat ry

Yhteispurjehdukset jäsenille

Yhteispurjehduksia järjestetään pääosin keväisin ja syksyisin varauskauden ulkopuolella. Lisäksi ElecTrip:ltä on varattu kaksi arkipäivää viikosta yhteispurjehduksille läpi kesän. Kaikki yhteispurjehdukset ovat jäsenistölle ilmaisia ja ovat hyvin esittelypurjehdusten kaltaisia, mutta tarkoitettu ainoastaan TRIP:n jäsenille. Yhteispurjehdukset ovat yleensä iltakeikkoja ja jokunen pidempi retkireissukin tulee. Helpoiten retkeilemään pääsee osallistumalla talkoisiin ja liittoutumalla kipparin kanssa eli omilla varauksilla.

Mukaan pääset ilmoittautumulla TRIP-jas sähköpostilistalle tulevaan purjehduskutsuun mahdollisimman nopeasti. Osallistujat valitaan aina ilmottautumisjärjestyksessä. Kisa- tai koulutustarpeitten vuoksi yhteispurjehduksille voidaan asettaa esitietovaatimuksia. Kisoissa nämä ovat yleensä vendan ja jiipin hallinta eli purjehduskurssia vastaavat taidot. Koulutuspurjehduksia ovat esimerkiksi kerhon kipparikokeeseen valmistautuminen ja päällikkötutkintoon harjoittelu.

Veneitten kotilaituri on Ruoholahti, johon on hyvät liikenneyhteydet. Poikkeavista lähtö- tai paluupaikoista ilmoittaa kippari. Iltapurjehduksilla kierrellään Helsingin edustan saaristossa. Suomenlinna ja Pihlajasaari ovat hyviä kohteita. Yön yli kestävillä reissuilla kerkiää saareen saunomaan ja seuraavaksi iltapäiväksi töihin. Viikonloppupurjehduksella pääsee tuulten suosiessa aina Tallinnaan ja takaisin. Kipparilta voi kysellä reittiä ja vinkata kiinnostavia kohteita.

Olen ensikertalainen. Mitä minun pitää osata?

Kaikilla tripin purjehduksilla on mukana osaava kippari ja hänen valitsemansa perämies. Mahdollisista esitietovaatimuksista on mainittu purjehduskutsussa. Sinulta odotetaan lähinnä asennetta oppimiseen. Lisäksi voit tutustua sivun lopun videoihin. Reissussa pääsee kyllä tekemään asioita ja kippari neuvoo tarvittaessa.

Mitä tarvitsen mukaan purjehdukselle?

Purjehdukselle on hyvä ottaa mukaan märällä kannella pitävät ja kantta likaamattomat vaaleapohjaiset kengät. Sisäpelikengät toimivat hyvin. Liukkaat kumisaappaat kannattaa jättää kotiin. Tarvitset myös hanskat köyden käsittelyyn ja paljon lämmintä vaatetta. Pitkät alushousut, villapaita, pipo ja lämpimät lapaset ovat kesälläkin tarpeellisia varusteita. Kerrospukeutuminen toimii parhaiten. Päällimmäisenä veden- ja tuulenpitävä kuori. Keskelle lämmin fleece tai villapaita. Alle kosteutta siirtävä ohut kerrasto. Lapasiksi kannattaa valita köydenvetohanskojen päälle mahtuvat ja mahdollisesti veden ja tuulenpitävät lämpimät talvilapaset. Merellä on yleensä kertaluokkaa kylmempi jo pelkän tuulen vuoksi. Sadetakki ja sadehousut voivat olla myös tarpeen. Sateenvarjolla pärjäät vain maissa. Sää muuttuu merellä nopeasti ja kovalla tuulella sateettomana päivänäkin touhu voi olla märkää. Vaatetta on helpompi olla mukana liikaa kuin liian vähän. Useimmiten kaikki mahdollinen on jossain vaiheessa päällä. Puuttuvia varusteita voi aina kysyä kipparilta lainaan. Jos kylmä kuitenkin yllättää reissussa niin mainitse siitä. Lainapaita yleensä joltakin löytyy.

Venevarustukseen kuuluu kelluntaliivit ja turvavaljaat koko miehistölle. Kulussa liivejä pidetään päällä ja ne ovat tarpeen myös rantautuessa. Useimmiten jonkkaan horjahtaminen tapahtuu juuri satamassa. Halutessasi voit käyttää omia paukkuliivejäsi, jolloin vastaat itse niiden toimivuudesta. Veneissä on myös sisävessa, ensiaputarvikkeet, liesi, kylmäkaappi ja lämmintä juotavaa. Myös lämmitin löytyy varusteiden kuivatteluun ja kylmemmälle kelille.

Lisäksi kannattaa varata kipparin ohjeiden mukaisesti evästä ja tarvittaessa makuupussi yöpymiseen. Patjat veneistä löytyy. Vilvoittelu veneen perästä pulahtamalla onnistuu kulussakin. Uimisesta ja saunomisesta nauttivien kannattaakin varata pyyhe ja uima-asu mukaan, vaikka ilmankin pärjää ;)

 1. Sisäpeli-, purjehduskengät tai saappaat
 2. Pyöräily-, purjehdushanskat tai rukkaset
 3. Lapaset ja pipo
 4. Aurinkolasit, aurinkorasvaa ja aurinkohattu
 5. Sateen ja tuulen kestävä kuorikerros
 6. Lämmin välikerros ja kosteutta siirtävä aluskerrasto
 7. Henkilökohtaiset lääkkeet

Lisäksi retkipurjehduksilla

 1. Makuupussi
 2. Pyyhe ja uima-asu
 3. Hyttysmyrkky
 4. Hammasharja, tahna, deodorantti, jne.
 5. Sopikaa ruoka ja juomahuolto
 6. Ilmoita kipparille vakavista allergioista ja sairauksista (diabetes, epilepsia, astma)
 7. Lääkkeet närästykseen, ripuliin ja päänsärkyyn
 8. Passi Tallinnan tai Turun reissuille

Videoituja vinkkejä englanniksi

Sää

Parhaan ennusteen säästä saat Suomen ilmatieteen laitokselta. Harmajan havainnot kuvaavat parhaiten tilannetta merellä. Tarkista myös merisää ja vedenkorkeus. Forecalta voi katsella ennusteita 10 ja 15 päivän päähän. Viiden päivän ennusteen pitävyys on kohtalainen. Toisinaan sää on epävakaa ja saman päivän ennustekin on huono.