Opiskelijan oma purjehdusseura
 
TRIP - Teekkaripurjehtijat ry

Koulutus

Teekkaripurjehtijat on PORY:n auktorisoima purjehduskoulu, ja järjestämme Suomen Navigoinninopettajien auktorisoimia navigointikursseja. Tarjoamme sekä teoria- että käytännön kursseja vasta-alkajille ja hieman kokeneemmille purjehtijoille. Purjehdusuraansa aloittelevat pätevöityvät Tripissä osaaviksi gasteiksi opettajiemme johdolla. Pidemmälle ehtineet voivat kouluttautua perämiehiksi ja veneen päälliköiksi.

Käytännön purjehduskoulutus

Purjehtijakurssi (Sailing Crew) – Opi purjehduksen perusteet ilman esitietovaatimuksia.
Saaristopäällikkökurssi (Inshore Skipper) – Opi veneen ja miehistön hallinta suotuisissa olosuhteissa.
Teemakoulutukset– opi mm. käyttämään spinaakkeria, trimmaamaan purjeita tai navigoimaan pimeällä.
Kipparikoulu – Kerhon oma koulutus kerhon köliveneiden kipparointia silmällä pitäen.

Teoriakoulutus

Navigointi 1 -kurssi – navigoinnin ja merenkulun säädösten alkeiskurssi.
Navigointi 2 -kurssi – navigoinnin ja merenkulkuopin jatkokurssi.
SRC/LRC-radiokurssit – veneilijän VHF- ja HF-radioliikenteen perusteet ja käyttöön oikeuttava pätevyys.
CEVNI-tentti – Euroopan sisävesipätevyys KV-lupakirjan i-tunnusta varten.

Tutkinnot

Päällikkötutkinto (Coastal Skipper) – osoitus käytännön osaamisesta KV-lupakirjaa ja rannikkopurren kipparioikeuksia varten.

Vapaamuotoinen harjoittelu

TRIPin veneillä harjoitellaan purjehdustaitoja jatkuvasti. Viikkokilpailuissa harjoitellaan kilpailemista ja retkipurjehdukset ovat oivallinen paikka harjoitella rutiineja. Kipparit voivat järjestää myös harjoitteluun painottuvia yhteispurjehduksia esim. päällikkötutkinnon vaatimuksiin.

Miten mukaan kurssille?

Kurssien ilmoittautuminen tapahtuu niiden omien sivujen kautta yllä olevista linkeistä. Seuraa näitä internetsivuja sekä trip-jas-sähköpostilistaa saadaksesi viimeisimmän tiedon kurssien aikatauluista ja ilmoittautumisesta. Kaikki koulutukset on tarkoitettu Teekkaripurjehtijat ry:n jäsenistölle.

Mikä kurssi sopii minulle?

Merenkulun parissa koulutusjärjestelmä saattaa olla hieman haastavaa sitä tuntemattomalle. Pätevyyksiä on eri tasoisia ja eri asioihin. Se, mille kurssille haluaa osallistua, on henkilöstä, tavoitteista ja kokemuksesta kiinni.

Suosittelemme vasta-alkajia aloittamaan käytännön kouluttautumisen purjehtijakurssista (järjestetään keväisin ja usein myös syksyllä), jossa tutustutaan purjehduksen perusteisiin ja kerätään kokemusta auktorisoitujen opettajien ohjaamana. Teoria/navigointiosaamisen kerryttäminen kannattaa aloittaa Navigointi 1 -kurssilla.

Jos olet purjehtinut jo muutaman vuoden ja kerhon veneet ovat tuttuja, ja olet kiinnostunut kipparoinnista, sinun kannattaa suunnata katseesi kipparointia valmentaviin kursseihin. Teekkaripurjehtijat järjestävät vuosittain saaristopäällikkokurssin, jolla tutustut kipparoinnin saloihin. Lisää kipparointikokemusta saat turvallisesti hankittua kerhon omassa kipparikoulussa, jolloin pääset harjoittelemaan enemmän veneen päällikkönä toimimista, ennen kerhon perämieskokeen ottamista. Hyväksytyn perämieskokeen jälkeen voit kipparoida kerhon saaristopursia. Kipparoinnin harjoittelussa rutiini on ystävä, joten kannattaa myös osallistua aktiivisesti yhteispurjehduksiin. Tässä vaiheessa on hyvä myös suorittaa viestintäministeriön SRC-meriradiotutkinto.

Kun kokemusta kipparoinnista kertyy, rannikkotason kurssit kutsuvat. Navigointi 2 -kurssi rakentaa Navigointi 1 -kurssin päälle. Kipparin on hyvä käydä EA1-kurssi. Kerhon rannikkopurtta kipparoidakseen tarvitaan PORY:n päällikkötutkinto, johon voi harjoitella kerhon veneillä esimerkiksi pitämällä MOB-yhteispurjehduksia. Kun suunnittelet kansainvälisen veneenkuljettajankirjan hakemista, sinulla alkaakin olla jo kaikki valmiina. Voit halutessasi suorittaa CEVNI-tentin, jolloin saat I-merkinnän KV-lupaasi.

TRIPin koulutusvastaava auttaa mielellään  koulutuspolun suunnittelussa. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: hallitus@teekkaripurjehtijat.fi